Ο Πάρνωνας αποτελεί τον μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Πελοποννήσου. Λαμβάνει και την ονομασία Μαλεβός,ενώ στην αρχαίοτητα ονομαζόταν και Κρόνιον Όρος, επειδή σύμφωνα με την μυθολογία είναι το ιερό βουνό του Κρόνου.
Η έκτασή του ανέρχεται στα 2 εκ. στρέμματα και η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Τούρλα ή «Κρόνιον» και έχει υψόμετρο 1936 μέτρα. Το 86% της συνολικής του έκτασης είναι δάση και βοσκοτόπια και το 15% γεωργική γη. Το κλίμα του Πάρνωνα είναι ήπιο και δεν καλύπτεται με χιόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Πάρνωνας είναι σχετικά ομαλό βουνό και διαθέτει πλούσια χλωρίδα. Εκτός από τις κορυφές του που λόγω ακραίων θερμοκρασιών δεν ευδοκιμούν φυτικοί οργανισμοί, η υπόλοιπη έκτασή του είναι πλούσιας βλάστησης με ποικιλία οργανισμών ενώ στην έκτασή του φύονται τα πιο σπάνια φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Ασκληπιός χρησιμοποιούσε βότανα απ’ το συγκεκριμένο βουνό, για την Παρασκευή φαρμάκων.
Επίσης, η περιοχή όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού αποτελεί μία από τις 28 συνολικά προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας με υψηλή βιοποικιλότητα και ανέγγιχτα τοπία. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή του Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 20 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι μοναδικοί όπως η περιοχή δάσους με δρυπώδη άρκευθο, γύρω από την Μονή Μαλεβής στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, οι ιδιαίτεροι αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο παράκτιοι υγρότοποι με προεξάρχουσα τη λιμνοθάλασσα Μουστού, οι εκτεταμένοι καστανεώνες, όπως το δάσος της Καστάνιτσας, αλλά και τα δάση της μαύρης πεύκης. Ο μεγαλύτερος όμως πλούτος της περιοχής είναι η χλωρίδα, με έναν πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών ειδών φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα. Η περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού έχει αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της φύσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε εντάχθηκε, μεταξύ άλλων περιοχών της χώρας, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 15 τύποι οικοτόπων, ορισμένοι από τους οποίους μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον Ελλαδικό και τον Ευρωπαϊκό χώρο. Τα δάση της μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στον Πάρνωνα περιλαμβάνονται στον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας «(Υπο-) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων). Στο ίδιο Παράρτημα περιλαμβάνονται οι παράκτιες λιμνοθάλασσες, τα ενδημικά δάση με Juniperus spp και οι χλοώδεις διαπλάσεις με Nardus, ποικίλλων ειδών, σε πυριτιούχα υποστρώματα των ορεινών ζωνών (και των υποορεινών ζωνών της ηπειρωτικής Ευρώπης). Επίσης, σημαντικοί για την προστατευόμενη περιοχή οικότοποι είναι τα θερμόφιλα δρυοδάση της Αν. Μεσογείου και της Βαλκανικής, τα ελληνικά δάση πρίνου και τα δάση ελληνικής ελάτης (Abies cephalonica).